Digitalisering en de visie op onderwijs
Er is al veel geschreven over de digitaliseringsvlucht in het onderwijs die is aangezwengeld door Corona. Door die versnelling in digitalisering zien we dat de flexibilisering van het onderwijs meer aandacht en tijd krijgt. Studenten die vakken just-in-time kunnen volgen, gepersonaliseerde leerpaden, studenten die opdrachten/toetsen op basis van hun niveau krijgen aangereikt, het beter kunnen volgen van het leerproces aan de hand van data; het zijn allemaal voorbeelden van de flexibilisering van het onderwijs. We zien dat het onderwijs haar visie op het onderwijs herijkt. Hoe gaat digitalisering nu en straks het onderwijsproces het beste ondersteunen, gezien de versnelling die nu is doorgemaakt?
Wij gaan graag met elkaar in op deze vraagstukken. Op dinsdag 13 april van 12.00 tot 13.00 uur, organiseren wij een nieuw Webinar over ‘Het onderwijs na Corona’. Vind je het leuk om hierbij aanwezig te zijn? Schrijf je dan direct in.
De volgende ontwikkelingen en projecten hebben ook alles te maken met digitalisering in het onderwijs, wij delen dit verder in deze nieuwsbrief.
Leraar24.nl
In afgelopen maanden zijn Leraar.nl en Leraar24 samengevoegd en het vernieuwde Leraar24.nl is begin Januari 2021 gelanceerd. Leraar24 is dé plek waar je als leraar betrouwbare informatie en ondersteuning vindt, bij de uitoefening van het beroep van leraar. De partijen NRO (onderzoek), Kennisnet (ICT) en OC&W (beleid) zijn met elkaar een vernieuwde samenwerking aangegaan, Wielinq mocht deze migratie begeleiden. Marsjanne Damen heeft de samenwerking met deze samenwerkende partijen, de vakredactie en het ambassadeurspanel verder vormgegeven, vanuit een gedeelde ambitie en strategie gewerkt naar heldere processen en rolverdeling. Het resultaat is te zien op Leraar24.nl, een must voor de leergierige leraar.
Optimaal gebruikmaken van uw digitale leeromgeving? Dat begint met inzicht!
In 2018 schreef Arjan Geurts samen met Claudia Cobelens een Kennisnet-publicatie over de digitale leeromgeving in het primair en voortgezet onderwijs. Na twee jaar was het tijd voor een actualisatie. Op basis van een inventarisatie van actuele ontwikkelingen en workshops met scholen hebben Arjan Geurts en Rick de Visser (Kennisnet) het model aangepast aan de huidige stand van zaken. Het model gebruikt het onderwijsproces zelf als basis en gaat niet uit van de applicaties. Dit resulteert in een overzicht van de verschillende onderwijs(ondersteunende) processen die door een digitale leeromgeving worden ondersteund.
Het model met bijbehorende publicatie is te vinden via de website van Kennisnet. Er is ook een online tool ontwikkeld ‘Leeromgeving in kaart’ (onderdeel van KennisnetWijzer), waarmee scholen op een eenvoudige manier hun digitale leeromgeving in beeld kunnen brengen.
Webinar Onderwijsvaardig veranderen
Voor de jaarwisseling organiseerde Wielinq&Onderwijs het Webinar ‘Veranderen, hoe doe ik dat onderwijsvaardig?’ Centraal stond de theorie voor geplande verandering, die vijf manieren van denken kent, ook wel het kleurendenken (Caluwe en Vermaak, 2006). Vervolgens koppelden we deze theorie aan praktijkvoorbeelden uit het onderwijs.
Deze vijf veranderstrategieën zijn terug te vinden in de praktijk. Sommige projecten kennen bijvoorbeeld een blauwe aanpak: de beste oplossing wordt planmatig geïmplementeerd en kent met name een rationeel proces. Een rode aanpak kenmerkt zich juist door mensen te motiveren. Veranderen gaat om gedrag en niet om het aanpassen van beleid of plannen. De keuze van een succesvolle veranderstrategie hangt af van de organisatie, de cultuur, normen en waarden, etc. De strekking van het webinar was dat:
Interesse in ‘onderwijsvaardig veranderen’ bij jouw veranderkundige vraagstuk? Je kunt het webinar terugluisteren en wij delen graag onze inzichten en ervaringen in de praktijk.
Wij wensen iedereen weer een gezond en innovatief vervolg toe en hopen jullie te ontmoeten op ons webinar op 13 april!
Namens Wielinq & Onderwijs,
Arjan Geurts, Marsjanne Damen & Suzanne Lith